Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest lekkie, smaczne i pożywne. Porcją, która jest na zdjęciu, można się spokojnie najeść do syta. Serdecznie polecam.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 203
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3991
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 367
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 946
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 203
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3991
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 367
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 946
Składniki
Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa poddusić na oleju, a następnie wystudzić. Soczewicę można krótko namoczyć (około 1/2 godziny) , a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Połączyć z warzywami z patelni, mąką z ciecierzycy, pokrojoną natką i przyprawami. Mąka z ciecierzycy ma właściwości sklejające, więc bez trudu można formować pulpety. Z podanych proporcji wyszło mi dwanaście sporych pulpetów. Piec je w piekarniku na papierze do pieczenia przez 25- 30 minut w 190-200 st. C. Gdy pulpety się pieką, ugotować kaszę jaglaną. Najpierw należy ją sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki. Ciepłą kaszę nakładać na talerze, dodać sos paprykowo-pieczarkowy ( mój przepis wcześniejszy), a na wierzch upieczone pulpety. Pycha!