Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe i smaczne.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3504
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 113
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3504
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 113
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Składniki
Głąb kapusty wyciąć w stożek. Grube liście nadciąć tuż przy głąbie. Zagotować dużą ilość wody z solą, włożyć kapustę i blanszować ok. 10 minut. Wyjąć kapustę, wystudzić. Wyciąć grube liście i rozłożyć je, by dały się łatwo zrolować.
Pora pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę, grzyby drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, dodać wszystkie poszatkowane warzywa i grzyby, dusić ok 10 minut i odstawić do ostudzenia.
Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do warzyw. Następnie dodać jaja i bułkę tartą, dobrze wyrobić, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Na każdy liść kapusty położyć po 2 łyżki masy warzywnej, zawinąć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Zeszklić cebulę na oleju, dodać grubo pokrojone pomidory, wywar i wylać na gołąbki. Przykryte piec w piekarniku ok. 45 minut w temp. 220 stopni. Jeśli potrzeba podlać wywarem lub wodą.
Ugotowane pieczarki poszatkować (zachować wywar z grzybów; kurki osączyć, zachowując płyn, przekroić na połowy). Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby, mocno zagrzać. Posypać mąką, zalać wywarem grzybowym i zagotować.
Gotowe gołąbki przełożyć do salaterki. Masę z pomidorów przetrzeć przez gęste siyko i dodać do sosu grzybowego. Przyprawić. Połączyć ze śmietaną, na koniec dodać natkę pietruszki i polać gołąbki.
Podawać z ryżem, kaszą, lub ziemniakami. Smacznego.