Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wielowarzywny rosołek drobiowy"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 153
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 286
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 544
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 153
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 286
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 544
Składniki
Skrzydełka opłucz, włóż do garnka, zalej 8 szklankami wody. Dodaj sporą szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, usuń szumowiny.
Oczyść i opłucz marchewki, pokrój je w półplasterki. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kostkę. Oczyszczoną pietruszkę posiekaj. Łodygi selera oczyść, pokrój drobno. Por opłucz i poszatkuj. Warzywa wrzuć do garnka i gotuj 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Cukinię umyj, pokrój w półplasterki (nie obieraj). Osącz z zalewy i przepłucz na sicie po pół puszki fasolki i zielonego groszku. Dodaj do zupy razem z fasolką szparagową (nie musisz jej rozmrażać). Gotuj całość jeszcze 10 minut.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj, przesmaż krótko na 1-2 łyżkach masła. Dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem na stół posyp zupę świeżymi ziołami, np. natką.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 240 kcal, cena 1,90 zł.
Zupy czyste przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni, a zabielane jedynie do 2 dni. Ich trwałość będzie krótsza, jeśli dodasz koper lub cebulę. Nie odgrzewaj za każdym razem całego garnka, a jedynie potrzebną porcję.Źródło: Świat kobiety