Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu dosc czesto gosci szpinak, tym razem w wersji z nalesnikami. Kazdy ma swoj ulubiony przepis na ciasto nalesnikowe i tutaj monza go smialo wykorzystac, dlatego podaje przepis glownie na farsz:)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 157
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 157
Składniki
Ciasto na nalesniki przygotowujemy wedlug ulubionego, sprawdzonego przepisu. Oczywiscie musi byc ono neutralne, bez dodatku cukru. Nalesniki oczywiscie smazymy. W tym samym czasie na drugiej patelni rozpuszczamy maslo, wrzucamy szpinak, podsmazamy, skrapiamy odrobina soku z cytryny, delikatnie pieprzymy. Zabki czosnku przeciskamy przez praske i dodajemy do szpinaku, Fete kroimy w kostke i rowniez dodajemy do farszu. Pozostawiamy na malym ogniu, co chwile mieszajac, az ser sie rozpusci. Probujemy, jezeli nasz ser feta nie jest zbyt slony, to calosc delikatnie dosalamy.
Usmazone nalesniki smarujemy cieplym farszem i ukladamy w naczyniu zaroodpornym. Przygotowujemy warstwe smietanowo- serowa. Smietane wlewamy do wiekszego naczynia, dolewamy wode, solimy, pieprzymy i dodajemy posiekany koper. Polewamy nalesniki i calosc posypujemy wczesniej startym serem. Zapiekamy przez ok 30min w nagrzanym do 180 stopni piecu. Zycze smacznego:) Przepraszam za brak polskich znakow.