Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna zapiekanka, doskonała na rodzinny obiad, bądź spotkanie z przyjaciółmi. Łatwa w przygotowaniu, prezentuje się pięknie na talerzu.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać, pokroić w grube plastry. Marchewkę i por obrać, opłukać pod bieżącą wodą, gotować w lekko osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić. Marchewkę pokroić w plastry. Por rozłożyć na pojedyncze liście. Na sos rozgrzać na patelni masło, wsypać mąkę, energicznie mieszać. Dolać bulion i mleko, mieszając, chwilę gotować.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę sera wsypać do sosu, dobrze wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na gorącym oleju. Dodać mięso, podlać łyżką wody, smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Dno żaroodpornego naczynia posmarować masłem, ułożyć na nim pokrojone w plastry ziemniaki. Na nich pokrojone w krążki marchewki oraz liście pora. Polać kilkoma łyżkami sosu. Na wierzchu ułożyć warstwę usmażonego mielonego mięsa. Całość polać sosem i posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Zapiekać około 30 minut. Danie podawać od razu.