Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczana z cukinią"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 791
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 791
Składniki
Ziemniaki i pietruszkę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz go, odkrój białą część i pokrój ją w talarki. Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sito, oprósz solą. Odstaw na ok. 10 min, by puściła sok.
W garnku podgrzej bulion. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć por, pietruszkę oraz ziemniaki. Smaż ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa przełóż do gorącego bulionu. Gotuj około 20 minut, aż zmiękną. Następnie zmiksuj blenderem na gładki mus.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć startą cukinię, smaż 2-3 mi- nuty. Przełóż cukinię do garnka z zupą, dodaj jeszcze śmietankę. Podgrzej. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Chleb tostowy posmaruj masłem, posyp startym serem, na wierzchu ułóż paprykę. Piecz 8-10 min w temp. 180°C. Przekrój na pół. Zupę przelej na talerze, podawaj z grzankami.
50 minut. Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie