Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zrolowana wołowina, nadziewana pesto"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2544
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 724
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 213
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 768
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2544
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 724
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 213
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 768
Składniki
ok. 90 minut.
Plasterki szynki (parmeńskiej) pokroić na połówki. Steki rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa posmarować pesto, posypać parmezanem, przykryć szynką, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Obsmażyć na niej roladki. Białe cebule obrać, posiekać, dodać do roladek z koncentratem pomidorowym. Smażyć 2-3 minuty. Dolać wino i bulion. Dusić pod przykryciem ok. godziny. Część majeranku odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Czerwoną cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki. Knedle ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy. Wrzucić cukinię, smażyć 2 minuty. Dodać czerwoną cebulę i czosnek, smażyć 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majerankiem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać na patelnię z roladkami, gotować, aż sos zgęstnieje, ponownie przyprawić do smaku. Knedle odcedzić. Roladki serwować z knedlami i smażonymi warzywami. Udekorować odłożonym majerankiem.
Jak zrobić pesto? Utrzyj w moździerzu lub zblenduj listki bazylii (ok. 2 doniczek) z 2 ząbkami czosnku, 35 dag orzeszków pinii (lub tańszych nerkowca), 60 dag tartego parmezanu, 70-80 ml oliwy z oliwek. Dopraw solą, pieprzem.Źródło: Życie na gorąco