Do góry

Dania główne Przepis na:

4 minutowy stir-fry

4 minutowy stir-fry

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 497

Dodano:

Odsłon: 2339

Bogactwo warzyw, krótki czas smażenia, czyni kuchnię azjatycką jedną z najzdrowszych. Przepis, który prezentuje opiera się na powyższych zasadach. Stir-fry to mix warzyw i mięsa aromatyzowanych przyprawami, smażony (najczęściej w WOKU) na dużym ogniu przez krótki czas. W rezultacie otrzymujemy aromatyczne, pachnące i smakowite danie, z zachowaniem minerałów i witamin.

Składniki

  • 200g piersi z kurczaka
  • mix papryk słodkich - czerwona, zielona, żółta
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • mały korzeń imbiru
  • Sos ostrygowy
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
  • skrobia kukurydziana
1-2 os. 15 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. -Umyj i przygotuj warzywka. Paprykę pokrój w drobne, jednakowe kawałki. Czosnek rozgnieć, podobnie imbir (można też zetrzeć na tarce). Cebulę posiekaj w drobne kawałki.

  2. -Mięso umyj, pozbaw ewentualnych kości, chrząstek i innych niechcianych elementów. Jeśli zachodzi taka potrzeba rozbij na cienkie kotlety. Pokrój w kawałki. Mięso włóż do naczynia i przygotuj marynatę. Dodaj rozgnieciony czosnek, imbir, dwie łyżeczki sosu ostrygowego, skrobię kukurydzianą, sól, pieprz kolorowy i łyżkę stołową oliwy. Gotowe.

  3. W przygotowaniu dania typu stir-fry najważniejszy jest CZAS i REFLEKS. Danie ma być przyrządzone według zasady 4 minut: 2 minuty mięso, 1 minuta warzywa, 1 minuta wszystko razem z dodatkiem sosu. Trzymajcie się tego, a w zamian otrzymacie niesamowicie aromatyczne i smakowite danie.

    Do 'czerwoności' rozgrzać głęboką patelnię (najlepiej WOK). Dodać dwie łyżki oliwy, poruszać patelnię, aby brzegi również się zwilżyły. Dodać mięso. Ciągle na dużym ogniu smażyć według zasady 2-1-1.
    Mięso smażymy 2 minuty ciągle mieszając, dodajemy warzywa i smażymy minutę, na końcu to samo tylko z dodatkiem sosu.

  4. Serwować od razu, póki jeszcze gorące. Rzecz jasna - najlepiej z ryżem i surówką. Życzę smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń