Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bogactwo warzyw, krótki czas smażenia, czyni kuchnię azjatycką jedną z najzdrowszych. Przepis, który prezentuje opiera się na powyższych zasadach. Stir-fry to mix warzyw i mięsa aromatyzowanych przyprawami, smażony (najczęściej w WOKU) na dużym ogniu przez krótki czas. W rezultacie otrzymujemy aromatyczne, pachnące i smakowite danie, z zachowaniem minerałów i witamin.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 20
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21654
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 20
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21654
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
-Umyj i przygotuj warzywka. Paprykę pokrój w drobne, jednakowe kawałki. Czosnek rozgnieć, podobnie imbir (można też zetrzeć na tarce). Cebulę posiekaj w drobne kawałki.
-Mięso umyj, pozbaw ewentualnych kości, chrząstek i innych niechcianych elementów. Jeśli zachodzi taka potrzeba rozbij na cienkie kotlety. Pokrój w kawałki. Mięso włóż do naczynia i przygotuj marynatę. Dodaj rozgnieciony czosnek, imbir, dwie łyżeczki sosu ostrygowego, skrobię kukurydzianą, sól, pieprz kolorowy i łyżkę stołową oliwy. Gotowe.
W przygotowaniu dania typu stir-fry najważniejszy jest CZAS i REFLEKS. Danie ma być przyrządzone według zasady 4 minut: 2 minuty mięso, 1 minuta warzywa, 1 minuta wszystko razem z dodatkiem sosu. Trzymajcie się tego, a w zamian otrzymacie niesamowicie aromatyczne i smakowite danie. Do 'czerwoności' rozgrzać głęboką patelnię (najlepiej WOK). Dodać dwie łyżki oliwy, poruszać patelnię, aby brzegi również się zwilżyły. Dodać mięso. Ciągle na dużym ogniu smażyć według zasady 2-1-1. Mięso smażymy 2 minuty ciągle mieszając, dodajemy warzywa i smażymy minutę, na końcu to samo tylko z dodatkiem sosu.
Serwować od razu, póki jeszcze gorące. Rzecz jasna - najlepiej z ryżem i surówką. Życzę smacznego. :)