Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po raz pierwszy zjadlam ja w Kapsztadzie... i bylam oczarowana. Wielokrotnie ja jeszcze próbowlam i okazalo sie, ze ilu kucharzy, tyle wersji... Prawdopodobnie dlatego, ze wersja, która uwaza sie powszechnie za typowe danie w RPA, pochodzi wlasciwie z Indonezji. I tu pewnie kryje sie tajemnica jej specyficznego smaku - pikantnosc a zarazem slodycz. W Afryce najczesciej stosuje sie mieso mielone z jagnieciny lub wolowiny, owoce w róznych formach - poczywszy od chutney, konfitur, a skonczywszy na surowych lub suszonych. Najczesciej sa to morele lub rodzynki. Tradycyjnie podaje sie ja z zóltym ryzem i bananami, czesto z jakims owocowym chutney.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5022
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1902
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5022
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1902
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Składniki
Siekane migdaly uprazyc na patelni bez tluszczu. Tosty namoczyc w zimnej wodzie i odcisnac, a nastepnie wymieszac z miesem, doprawic sola i pieprzem i podsmazyc na oliwie. Drobno posiekana cebule, czosnek i imbir podsmazyc na masle w innej patelni. Gdy cebula sie zeszkili, dodac przyprawy, konfiture, koncentrat pomidorowy, 100 ml wody i dusic przez kilka minut.
Do mieszanki cebulowej dodac migdaly i mieso. Wszystko wymieszac i przelozyc do foremki. Jajka roztrzepac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, masa jajeczna polac mieso. Ulozyc na wierzchu liscie laurowe i piec w temp. 180° C ok 25-30 min.
Najlpiej smakuje z zóltym ryzem ( maslo, kurkuma, cynamon, ewentualnie rodzynki) i bananami. Mozna posypac wiórkami kokosowymi.