Do góry

Dania główne Przepis na:

Afrykańska zapiekanka

Afrykańska zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 330 Ocena: 6310

Dodano:

Odsłon: 1183

Po raz pierwszy zjadlam ja w Kapsztadzie... i bylam oczarowana. Wielokrotnie ja jeszcze próbowlam i okazalo sie, ze ilu kucharzy, tyle wersji... Prawdopodobnie dlatego, ze wersja, która uwaza sie powszechnie za typowe danie w RPA, pochodzi wlasciwie z Indonezji. I tu pewnie kryje sie tajemnica jej specyficznego smaku - pikantnosc a zarazem slodycz. W Afryce najczesciej stosuje sie mieso mielone z jagnieciny lub wolowiny, owoce w róznych formach - poczywszy od chutney, konfitur, a skonczywszy na surowych lub suszonych. Najczesciej sa to morele lub rodzynki. Tradycyjnie podaje sie ja z zóltym ryzem i bananami, czesto z jakims owocowym chutney.

Składniki

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 50 g migdałów w słupkach
  • 800 g mięsa mielonego (jagnięciny lub wołowiny)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g imbiru
  • 20 g masła
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Afrykańska zapiekanka

Przygotowanie

  1. Siekane migdaly uprazyc na patelni bez tluszczu.
    Tosty namoczyc w zimnej wodzie i odcisnac, a nastepnie wymieszac z miesem, doprawic sola i pieprzem i podsmazyc na oliwie.
    Drobno posiekana cebule, czosnek i imbir podsmazyc na masle w innej patelni. Gdy cebula sie zeszkili, dodac przyprawy, konfiture, koncentrat pomidorowy, 100 ml wody i dusic przez kilka minut.

  2. Do mieszanki cebulowej dodac migdaly i mieso. Wszystko wymieszac i przelozyc do foremki.
    Jajka roztrzepac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, masa jajeczna polac mieso. Ulozyc na wierzchu liscie laurowe i piec w temp. 180° C ok 25-30 min.

  3. Najlpiej smakuje z zóltym ryzem ( maslo, kurkuma, cynamon, ewentualnie rodzynki) i bananami. Mozna posypac wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń