Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po raz pierwszy zjadlam ja w Kapsztadzie... i bylam oczarowana. Wielokrotnie ja jeszcze próbowlam i okazalo sie, ze ilu kucharzy, tyle wersji... Prawdopodobnie dlatego, ze wersja, która uwaza sie powszechnie za typowe danie w RPA, pochodzi wlasciwie z Indonezji. I tu pewnie kryje sie tajemnica jej specyficznego smaku - pikantnosc a zarazem slodycz. W Afryce najczesciej stosuje sie mieso mielone z jagnieciny lub wolowiny, owoce w róznych formach - poczywszy od chutney, konfitur, a skonczywszy na surowych lub suszonych. Najczesciej sa to morele lub rodzynki. Tradycyjnie podaje sie ja z zóltym ryzem i bananami, czesto z jakims owocowym chutney.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 760
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424935
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10688
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336961
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 760
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424935
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10688
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336961
Składniki
Siekane migdaly uprazyc na patelni bez tluszczu. Tosty namoczyc w zimnej wodzie i odcisnac, a nastepnie wymieszac z miesem, doprawic sola i pieprzem i podsmazyc na oliwie. Drobno posiekana cebule, czosnek i imbir podsmazyc na masle w innej patelni. Gdy cebula sie zeszkili, dodac przyprawy, konfiture, koncentrat pomidorowy, 100 ml wody i dusic przez kilka minut.
Do mieszanki cebulowej dodac migdaly i mieso. Wszystko wymieszac i przelozyc do foremki. Jajka roztrzepac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, masa jajeczna polac mieso. Ulozyc na wierzchu liscie laurowe i piec w temp. 180° C ok 25-30 min.
Najlpiej smakuje z zóltym ryzem ( maslo, kurkuma, cynamon, ewentualnie rodzynki) i bananami. Mozna posypac wiórkami kokosowymi.