Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po raz pierwszy zjadlam ja w Kapsztadzie... i bylam oczarowana. Wielokrotnie ja jeszcze próbowlam i okazalo sie, ze ilu kucharzy, tyle wersji... Prawdopodobnie dlatego, ze wersja, która uwaza sie powszechnie za typowe danie w RPA, pochodzi wlasciwie z Indonezji. I tu pewnie kryje sie tajemnica jej specyficznego smaku - pikantnosc a zarazem slodycz. W Afryce najczesciej stosuje sie mieso mielone z jagnieciny lub wolowiny, owoce w róznych formach - poczywszy od chutney, konfitur, a skonczywszy na surowych lub suszonych. Najczesciej sa to morele lub rodzynki. Tradycyjnie podaje sie ja z zóltym ryzem i bananami, czesto z jakims owocowym chutney.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11981
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5614
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11981
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5614
Składniki
Siekane migdaly uprazyc na patelni bez tluszczu. Tosty namoczyc w zimnej wodzie i odcisnac, a nastepnie wymieszac z miesem, doprawic sola i pieprzem i podsmazyc na oliwie. Drobno posiekana cebule, czosnek i imbir podsmazyc na masle w innej patelni. Gdy cebula sie zeszkili, dodac przyprawy, konfiture, koncentrat pomidorowy, 100 ml wody i dusic przez kilka minut.
Do mieszanki cebulowej dodac migdaly i mieso. Wszystko wymieszac i przelozyc do foremki. Jajka roztrzepac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, masa jajeczna polac mieso. Ulozyc na wierzchu liscie laurowe i piec w temp. 180° C ok 25-30 min.
Najlpiej smakuje z zóltym ryzem ( maslo, kurkuma, cynamon, ewentualnie rodzynki) i bananami. Mozna posypac wiórkami kokosowymi.