Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Albondigas to przepis hiszpański, ale jego koncept pochodzi od Maurów - nazwa wywodzi się od arabskiego al-bunduq co oznacza orzech laskowy (chodzi o kształt małej kulki). Hiszpanie zawieźli przepis do Ameryki i rozpowszechnili w swoich koloniach. W Hiszpanii przygotowuje się je najczęściej z pomidorowym sosem. Danie popularne jest również w Meksyku.
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5251
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 43
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 67
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5251
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 43
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 67
Składniki
Chleb kruszymy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Łączymy z mięsem. Dodajemy ser, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy niewielkie klopsy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączamy na papierowym ręczniku.
Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone drobno marchew i paprykę. Obsmażamy i zalewamy bulionem. Redukujemy płyn. Dodajemy pomidory i posiekaną papryczkę chili. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Wkładamy klopsy i dusimy ok. 5 min. Możemy podać z kaszą gryczaną posypane szczypiorkiem.