Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie właśnie tak wygląda bigos :P Więcej mięsiwa niż samej kapusty. Za to rzec trzeba, że jest wyborny i właśnie taki, jaki lubię. Boczniaki są wspaniałym uzupełnieniem, aczkolwiek pieczarki też spokojnie się nadadzą. Proste dnie, bez wielu składników, zadowoli wasze podniebienia. Arek Gie
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Mięso z żeberek oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Do tego najlepiej nadadzą się żeberka pieczeniowe. Kości mrozimy, przydadzą się na zupę. Łopatkę kroimy w kostkę. Mięsa dusimy pod przykryciem na rozgrzanym smalcu. Boczniaki kroimy w paski, cebulę siekamy. Dodajemy do mięs, mieszamy. Kapustę odciskamy, nie płuczemy, kroimy, wrzucamy do garnka. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie i czubrycę. Lekko podlewamy wodą (100-150 ml), żeby nam się nie przypaliło. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, przez około 1 godzinę. Wrzucamy koncentrat pomidorowy, dokładnie rozprowadzając go ze wszystkimi składnikami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez kwadrans. Podajemy ze świeżym pieczywem.