Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To idealny przepis dla wielbicieli niezwykle sycących, aromatycznych obiadów. Przepis na alpejski makaron z cheddarem pochodzi ze Szwajcarii. Receptura jest bardzo intrygująca - do podgotowanych ziemniaków dorzuca się makaron, który następnie łączy się z usmażonym boczkiem i cebulą. Całość należy zalać mlekiem i śmietanką oraz zagęścić starym serem żółtym. Przepis na alpejski makaron z cheddarem pochodzi z 538. odcinka programu "Ewa gotuje".
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2243
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 31
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2243
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 31
Składniki
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podgotować w osolonym wrzątku.
Boczek pokroić w niezbyt duże słupki i usmażyć na maśle. Dorzucić posiekaną cebulę.
Do ziemniaków wsypać makaron i ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z usmażonym boczkiem i zezłoconą cebulą. Wymieszać. Wlać mleko i śmietankę.
Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucić ser żółty starty na dużych oczkach. Wymieszać delikatnie. Podawać gdy ser się roztopi i zagęści sos. Na talerzu udekorować posiekanym szczypiorkiem.