Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Patelnia, garnek, nóż
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7877
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3117
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7877
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3117
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Składniki
Myję, obieram, kroję w grube plastry batata. Gotuję go 20-25 minut, do miękkości (sprawdzam tę miękkość widelcem).
W czasie gotowania batata, przygotowuję mięso. Kroję pierś z kurczaka w cienkie paski w poprzek włókien. Delikatnie rozbijam je pięścią. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam przyprawy, podsmażam pół minuty by wydobyć aromat i układam mięso. Obsmażam z każdej strony po 2 minuty. Wlewam sos sojowy i zmniejszam ogień o połowę. Dosmażam kurczaka do czasu aż bataty będę gotowe.
Gdy mięso się smaży, a właściwie dusi w sosie sojowym, przygotowuję „mizerię”, tzn. Dip ogórkowy w wersji wege i pokrojonego zielonego ogórka.
Układam kawałki batata na talerzach i rozgniatam je widelcem. Układam mięso i ogórka, na to dip i całe danie obficie posypuję koperkiem. Smacznego;)