Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Patelnia, garnek, nóż
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11139
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3825
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1320
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11139
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3825
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1320
Składniki
Myję, obieram, kroję w grube plastry batata. Gotuję go 20-25 minut, do miękkości (sprawdzam tę miękkość widelcem).
W czasie gotowania batata, przygotowuję mięso. Kroję pierś z kurczaka w cienkie paski w poprzek włókien. Delikatnie rozbijam je pięścią. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam przyprawy, podsmażam pół minuty by wydobyć aromat i układam mięso. Obsmażam z każdej strony po 2 minuty. Wlewam sos sojowy i zmniejszam ogień o połowę. Dosmażam kurczaka do czasu aż bataty będę gotowe.
Gdy mięso się smaży, a właściwie dusi w sosie sojowym, przygotowuję „mizerię”, tzn. Dip ogórkowy w wersji wege i pokrojonego zielonego ogórka.
Układam kawałki batata na talerzach i rozgniatam je widelcem. Układam mięso i ogórka, na to dip i całe danie obficie posypuję koperkiem. Smacznego;)