Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Patelnia, garnek, nóż
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12431
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4556
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 70
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12431
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4556
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 70
Składniki
Myję, obieram, kroję w grube plastry batata. Gotuję go 20-25 minut, do miękkości (sprawdzam tę miękkość widelcem).
W czasie gotowania batata, przygotowuję mięso. Kroję pierś z kurczaka w cienkie paski w poprzek włókien. Delikatnie rozbijam je pięścią. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam przyprawy, podsmażam pół minuty by wydobyć aromat i układam mięso. Obsmażam z każdej strony po 2 minuty. Wlewam sos sojowy i zmniejszam ogień o połowę. Dosmażam kurczaka do czasu aż bataty będę gotowe.
Gdy mięso się smaży, a właściwie dusi w sosie sojowym, przygotowuję „mizerię”, tzn. Dip ogórkowy w wersji wege i pokrojonego zielonego ogórka.
Układam kawałki batata na talerzach i rozgniatam je widelcem. Układam mięso i ogórka, na to dip i całe danie obficie posypuję koperkiem. Smacznego;)