Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
-Przepis mojego wujka z Australii - kraj miłośników steków. Sposób klasyczny i prosty, przez niektórych nazywany wręcz purytańskim. Jedno jest pewne i bez przechwałek - smakuje wybornie. Alchemia trzech elementów - oleju słonecznikowego, pieprzu ziarnistego i soli morskiej. Czasem to prostota czyni cuda.
Poznaj przepis na przepyszne amerykańskie pancakes (pankejki). Są miękkie, pu...
Odsłon: 1693
Ten przepis to niezawodny przepis na domowe pączki z dziurką, który zawsze wy...
Odsłon: 388
Smakują wyśmienicie i efektownie wyglądają. Jajka faszerowane na dwa sposoby...
Odsłon: 162
Prosty i szybki placek, który przyjmie każde owoce. Ja miałam akurat połówki...
Odsłon: 287
Smakują wyśmienicie i efektownie wyglądają. Jajka faszerowane na dwa sposoby...
Odsłon: 162
Prosty i szybki placek, który przyjmie każde owoce. Ja miałam akurat połówki...
Odsłon: 287
Składniki
-Umyj chłodną wodą steki i pozostaw do wyschnięcia.
-Nalej na dłoń niewielką ilość oleju i natrzyj, wmasuj z obu stron mięsa.
-Dodaj świeżo starty pieprz, posyp, delikatnie wklep. Zrób tak z obu stron. Zostawić steki na 30-40 minut. Celem tego jest dać mięsu 'odpocząć' i nabrać pokojowej temperatury. Ponadto mięso lepiej wchłonie 'marynatę', którą tworzą olej i pieprz.
-Na suchej patelni, rozgrzej łyżkę oleju. Doprowadź do wrzenia i wtedy dodaj powoli steki. Moja rada dotycząca smażenia steków, którą wypracowałem sam: grubość mięsa w cm to czas smażenia w minutach. Jeśli mamy cienki stek ok. 1cm smażymy 1m z jednej strony i 1m z drugiej strony. Analogicznie, 2cm to 2m. Metoda ta, pozwala usmażyć stek tak, żeby nabrał szaro-brązowego koloru, był jędrny, natomiast w środku krwisty.
-Podawać zaraz po usmażeniu. Opruszamy solą morską. Sól na gorącym steku będzie się roztapiać i uwalniać smak zatem potrzebujemy jej niewiele. *Czy to wynik amerykanizacji czy nie, steki z piwem komponują się wspaniale.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Paella z owocami morza
Dania główne
Wielkanocna pieczona kiełbasa . Niezawodny przepis!
Dania główne
Gotowane kawałki kurczaka panierowane i smażone
Dania główne
Bigos z młodej kapusty
Paella z owocami morza
Paella to hiszpańskie danie z ryżu z dodatkiem szafranu. W zależności od odmi...
Odsłon: 25
Wielkanocna pieczona kiełbasa . Niezawodny przepis!
Witajcie. Chciałbym wam zaprezentować mój sprawdzony przepis na wielkanocną...
Odsłon: 445