Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
-Przepis mojego wujka z Australii - kraj miłośników steków. Sposób klasyczny i prosty, przez niektórych nazywany wręcz purytańskim. Jedno jest pewne i bez przechwałek - smakuje wybornie. Alchemia trzech elementów - oleju słonecznikowego, pieprzu ziarnistego i soli morskiej. Czasem to prostota czyni cuda.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112882
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 180
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 407
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 423
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 758
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112882
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 180
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 407
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 423
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 758
Składniki
-Umyj chłodną wodą steki i pozostaw do wyschnięcia.
-Nalej na dłoń niewielką ilość oleju i natrzyj, wmasuj z obu stron mięsa.
-Dodaj świeżo starty pieprz, posyp, delikatnie wklep. Zrób tak z obu stron. Zostawić steki na 30-40 minut. Celem tego jest dać mięsu 'odpocząć' i nabrać pokojowej temperatury. Ponadto mięso lepiej wchłonie 'marynatę', którą tworzą olej i pieprz.
-Na suchej patelni, rozgrzej łyżkę oleju. Doprowadź do wrzenia i wtedy dodaj powoli steki. Moja rada dotycząca smażenia steków, którą wypracowałem sam: grubość mięsa w cm to czas smażenia w minutach. Jeśli mamy cienki stek ok. 1cm smażymy 1m z jednej strony i 1m z drugiej strony. Analogicznie, 2cm to 2m. Metoda ta, pozwala usmażyć stek tak, żeby nabrał szaro-brązowego koloru, był jędrny, natomiast w środku krwisty.
-Podawać zaraz po usmażeniu. Opruszamy solą morską. Sól na gorącym steku będzie się roztapiać i uwalniać smak zatem potrzebujemy jej niewiele. *Czy to wynik amerykanizacji czy nie, steki z piwem komponują się wspaniale.