Do góry

Dania główne Przepis na:

Amerykańska klasyka

Amerykańska klasyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 582

Dodano:

Odsłon: 974

-Przepis mojego wujka z Australii - kraj miłośników steków. Sposób klasyczny i prosty, przez niektórych nazywany wręcz purytańskim. Jedno jest pewne i bez przechwałek - smakuje wybornie. Alchemia trzech elementów - oleju słonecznikowego, pieprzu ziarnistego i soli morskiej. Czasem to prostota czyni cuda.

Składniki

  • -Steki wołowe
  • -Olej słonecznikowy
  • -Pieprz czarny ziarnisty
  • -Sól morska
  • -Piwko :)
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Amerykańska klasyka

Przygotowanie

  1. -Umyj chłodną wodą steki i pozostaw do wyschnięcia.

  2. -Nalej na dłoń niewielką ilość oleju i natrzyj, wmasuj z obu stron mięsa.

  3. -Dodaj świeżo starty pieprz, posyp, delikatnie wklep. Zrób tak z obu stron. Zostawić steki na 30-40 minut. Celem tego jest dać mięsu 'odpocząć' i nabrać pokojowej temperatury. Ponadto mięso lepiej wchłonie 'marynatę', którą tworzą olej i pieprz.

  4. -Na suchej patelni, rozgrzej łyżkę oleju. Doprowadź do wrzenia i wtedy dodaj powoli steki. Moja rada dotycząca smażenia steków, którą wypracowałem sam: grubość mięsa w cm to czas smażenia w minutach. Jeśli mamy cienki stek ok. 1cm smażymy 1m z jednej strony i 1m z drugiej strony. Analogicznie, 2cm to 2m. Metoda ta, pozwala usmażyć stek tak, żeby nabrał szaro-brązowego koloru, był jędrny, natomiast w środku krwisty.

  5. -Podawać zaraz po usmażeniu. Opruszamy solą morską. Sól na gorącym steku będzie się roztapiać i uwalniać smak zatem potrzebujemy jej niewiele.
    *Czy to wynik amerykanizacji czy nie, steki z piwem komponują się wspaniale.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń