Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
-Przepis mojego wujka z Australii - kraj miłośników steków. Sposób klasyczny i prosty, przez niektórych nazywany wręcz purytańskim. Jedno jest pewne i bez przechwałek - smakuje wybornie. Alchemia trzech elementów - oleju słonecznikowego, pieprzu ziarnistego i soli morskiej. Czasem to prostota czyni cuda.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 972
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4240
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 535
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 914
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3835
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 972
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4240
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 535
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 914
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3835
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 780
Składniki
-Umyj chłodną wodą steki i pozostaw do wyschnięcia.
-Nalej na dłoń niewielką ilość oleju i natrzyj, wmasuj z obu stron mięsa.
-Dodaj świeżo starty pieprz, posyp, delikatnie wklep. Zrób tak z obu stron. Zostawić steki na 30-40 minut. Celem tego jest dać mięsu 'odpocząć' i nabrać pokojowej temperatury. Ponadto mięso lepiej wchłonie 'marynatę', którą tworzą olej i pieprz.
-Na suchej patelni, rozgrzej łyżkę oleju. Doprowadź do wrzenia i wtedy dodaj powoli steki. Moja rada dotycząca smażenia steków, którą wypracowałem sam: grubość mięsa w cm to czas smażenia w minutach. Jeśli mamy cienki stek ok. 1cm smażymy 1m z jednej strony i 1m z drugiej strony. Analogicznie, 2cm to 2m. Metoda ta, pozwala usmażyć stek tak, żeby nabrał szaro-brązowego koloru, był jędrny, natomiast w środku krwisty.
-Podawać zaraz po usmażeniu. Opruszamy solą morską. Sól na gorącym steku będzie się roztapiać i uwalniać smak zatem potrzebujemy jej niewiele. *Czy to wynik amerykanizacji czy nie, steki z piwem komponują się wspaniale.