Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia amerykańska (zwłaszcza stanów południowych) ma swoje historyczne , przepyszne dania Jednym z nich jest placek z zielonych pomidorów , którego historia sięga 1877 roku W przeciwieństwie do powszechnego do 1877 roku placka z zielonych pomidorów na słodko, to Southern Tomato Pie słynie ze smaku kwaskowo słodkiego z nutą cytrusową Placek ten do dziś jest robiony jak dawniej a jego składniki to zielone pomidory, cebula, czosnek, ser tarty, zioła i majonez plus kruche ciasto, robione najczęściej z wykorzystaniem starego pieczywa W moim wypadku użyłem Czarnych zielonych pomidorów, mojego ulubionego sera porto, cebuli, czosnku, majonezu kieleckiego, ziół tymianku. i ciasta zrobionego ze starego chleba z mąką zmieszanego , wodą i łyżeczką oliwy. A jako garnish do przyozdobienia użyłem jadalnych kwiatów Glebonis Coronarium oraz Chrisanthemum Carinatum , które dają przyjemną grejfrutową nutkę smaczku Miód malina - polecam !
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Kilka kromek chleba należy pokrószyć , zalać wodą, z odrobiną oleju i zasypać mąką . Unieść z tego ciasto.
Pomidory należy pokroić , w zależności od wodnistości pomidorów to należy je posolić , poczekać aż puszczą nieco soku i przesuszyć ręcznikiem papierowym. A jeżeli są zwarte i nie wodniste to można je użyć takie ja są , bez pozbywania się nadmiaru soku z nich.
Wyrobione ciasto, rozkaldamy na formie , formując rynienką którą zapełniamy krojoną cebulą, krojonymi pomidorami, ząbkami czosku i zielem tymianku.
Całość zasypujemy majonezem i tartym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na minimum 25 minut :)
Całość przed podaniem można udekorować jadalnymi kwiatami.