Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drobiowe klopsiki nadziewane mozzarellą oraz makaron w sosie pomidorowo-bazyliowym. Danie wymyślone na okoliczność romantycznego obiadku tylko we dwoje, stąd nazwa i makaron serduszka:) Przez żołądek do serca, polecam:)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Mięso z potartą cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, otrębami i przyprawami wyrabiamy na gładką masę. Mozzarellę odsączamy. Zwilżamy dłonie, nabieramy pełną łyżkę masy, maksymalnie ją spłaszczamy, na środek nakładamy 1 kulkę mozzarelli i formujemy klopsiki, tak aby ser był szczelnie obklejony mięsem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy, pieczemy 25 minut (termoobieg). Podczas pieczenia w klopsiku robi się dziurka i trochę serka wypływa, oblewając klopsik.
Pomidory sparzamy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy garść liści świeżej bazylii oraz 1 ząbek czosnku i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, stawiamy na mały ogień i gotujemy około 30 minut do zgęstnienia sosu. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy 1 łyżeczkę oregano oraz w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente. Podajemy makaron polany sosem z upieczonymi klopsikami. Dekorujemy listkami bazylii. Ja danie przygotowywałam dla 2 osób, ale z podanych proporcji wystarczy dla 3 osób.