Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4258
Dodano: 05.05.2014
Odsłon: 1442
3-4 os. | 60 min | średnie | tanie |
Mięso z potartą cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, otrębami i przyprawami wyrabiamy na gładką masę. Mozzarellę odsączamy. Zwilżamy dłonie, nabieramy pełną łyżkę masy, maksymalnie ją spłaszczamy, na środek nakładamy 1 kulkę mozzarelli i formujemy klopsiki, tak aby ser był szczelnie obklejony mięsem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy, pieczemy 25 minut (termoobieg). Podczas pieczenia w klopsiku robi się dziurka i trochę serka wypływa, oblewając klopsik.
Pomidory sparzamy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy garść liści świeżej bazylii oraz 1 ząbek czosnku i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, stawiamy na mały ogień i gotujemy około 30 minut do zgęstnienia sosu. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy 1 łyżeczkę oregano oraz w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente. Podajemy makaron polany sosem z upieczonymi klopsikami. Dekorujemy listkami bazylii.
Ja danie przygotowywałam dla 2 osób, ale z podanych proporcji wystarczy dla 3 osób.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Futka 05 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Wyśmienite! A serduszkowy makaron pięknie się prezentuje w towarzystwie klopsików :)11 Kto głosował? | Odpowiedz

anulka12 05 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Ciekawe klopsiki, mozzarellą jeszcze nie nadziewałam.11 Kto głosował? | Odpowiedz