Do góry

Dania główne Przepis na:

Angielska zapiekanka kalafiorowa z serem

Angielska zapiekanka kalafiorowa z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 4974

Ta zapiekanka to jedno z klasycznych dań kuchni angielskiej. Może być podane jako dodatek do mięs lub może być samodzielnym daniem na ciepłą kolację.

Składniki

  • Duży kalafior podzielony na różyczki
  • 400-500 ml mleka
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 40 g masła
  • 150 g sera typu dojrzały cheddar, ewentualnie może być gruyere i/lub parmezan
  • Łyżeczka ostrej musztardy (np. angielskiej lub dijon)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Angielska zapiekanka kalafiorowa z serem

Przygotowanie

  1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości – trochę jeszcze zmięknie w piekarniku, ale niewiele. Kalafiora odsączyć i zostawić na durszlaku, żeby nadmiar wody odparował. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.

  2. Mleko, masło i mąkę wymieszać w garnku, podgrzewać do zagotowania, cały czas intensywnie mieszając.

  3. Kiedy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać 120 g startego sera, doprawić pieprzem i musztardą, dobrze wymieszać.

  4. Przelać sos do naczynia z kalafiorem, posypać resztą sera. Zapiekać w 200 °C z termoobiegiem (220 °C grzanie góra-dół) przez około 20 min, aż ser na wierzchu się przypiecze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 10 lipca Kalafior jest we wszystkich postaciach pyszny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 09 lipca Świetna! Przepis do wykorzystania w najbliższym czasie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 09 lipca Zdecydowanie moje smaki, kiedyś pomieszkiwałam i pracowałam trochę w Anglii, ale tej zapiekanki nie znałam :-) Pyszna

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń