Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka to jedno z klasycznych dań kuchni angielskiej. Może być podane jako dodatek do mięs lub może być samodzielnym daniem na ciepłą kolację.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326574
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12109
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16935
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326574
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12109
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16935
Składniki
Kalafior ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości – trochę jeszcze zmięknie w piekarniku, ale niewiele. Kalafiora odsączyć i zostawić na durszlaku, żeby nadmiar wody odparował. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Mleko, masło i mąkę wymieszać w garnku, podgrzewać do zagotowania, cały czas intensywnie mieszając.
Kiedy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać 120 g startego sera, doprawić pieprzem i musztardą, dobrze wymieszać.
Przelać sos do naczynia z kalafiorem, posypać resztą sera. Zapiekać w 200 °C z termoobiegiem (220 °C grzanie góra-dół) przez około 20 min, aż ser na wierzchu się przypiecze.