Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka to jedno z klasycznych dań kuchni angielskiej. Może być podane jako dodatek do mięs lub może być samodzielnym daniem na ciepłą kolację.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Kalafior ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości – trochę jeszcze zmięknie w piekarniku, ale niewiele. Kalafiora odsączyć i zostawić na durszlaku, żeby nadmiar wody odparował. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Mleko, masło i mąkę wymieszać w garnku, podgrzewać do zagotowania, cały czas intensywnie mieszając.
Kiedy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać 120 g startego sera, doprawić pieprzem i musztardą, dobrze wymieszać.
Przelać sos do naczynia z kalafiorem, posypać resztą sera. Zapiekać w 200 °C z termoobiegiem (220 °C grzanie góra-dół) przez około 20 min, aż ser na wierzchu się przypiecze.