Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Anyżowe knedle ze śliwkami"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1887
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1743
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 108
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1887
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1743
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 108
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 20 min w posolonej wodzie. Następnie odcedź, przeciśnij przez praskę. Odłóż do wystudzenia. Wydryluj śliwki.
Do zimnych ziemniaków dodaj twaróg i anyż. Wbij jajko. Wsyp 2 szkl. mąki. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby (jeśli jest zbyt rzadkie) dosyp nieco więcej mąki.
Z ciasta uformuj 24 kulki. Spłaszcz je. Na każdym placuszku połóż śliwkę. Zlep brzegi ciasta i uformuj knedle. Porcjami wkładaj je do posolonego wrzątku. Gotuj około minuty od momentu wypłynięcia (w sumie ok. 10 minut). Wyjmij łyżką cedzakową. Masło stop, polej nim knedle i obtocz je w mielonych migdałach.Źródło: Naj