Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Aromatyczne udka z kurczaka"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 726
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 89
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 726
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 89
Składniki
Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny i połową rozmarynu.
Całość dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej udka i odstaw na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż udka na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
W tym czasie naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i przełóż do niego udka. Oprósz je pozostałym rozmarynem i wszystko wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C przez około 30 minut.
Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki skórkę z cytryny i piecz jeszcze ok. 10 minut. Danie podawaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Udekoruj ziołami.Źródło: Na żywo