Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz wieprzowy bardzo często gości na naszych stołach, jako dodatek mięsny do obiadu. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą, ryżem. Jedynym jego mankamentem jest twardość – wymaga długiego gotowania, by był prawdziwie rozpływający się w ustach. Jeśli jesteś w stanie długo poczekać na wymarzone i przepyszne danie, to z pewnością skosztuj tego gulaszu. Jego zaletą jest przede wszystkim prostota wykonania i minimalna liczba składników.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21523
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 74
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21523
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 74
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Składniki
Łopatkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją w dość duże kawałki. Posyp wszystkimi przyprawami, a następnie dobrze je wetrzyj.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż kawałki łopatki do zrumienienia ze wszystkich stron, po czym przełóż do dużego garnka.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek posiekaj. Podsmaż warzywa na tłuszczu z mięsa, na tej samej patelni, do zeszklenia. Przenieś je do mięsa.
Łopatkę zalej bulionem i winem. Dodaj liście laurowe i musztardę. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Trzymaj na małym ogniu przez 2-3 godziny, dolewając wodę, jeśli będzie to potrzebne.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą mąkę z wodą. Wlej powoli do gotującego się gulaszu wieprzowego. Gotuj jeszcze przez 30-45 minut, co jakiś czas mieszając.