Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron arrabiata to włoskie danie, które swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu „arrabbiata” – zły/wściekły, odzwierciedlając charakter potrawy. Nawet jeśli nie przepadasz za wściekle ostrymi potrawami, nie martw się, bez problemu dostosujesz poziom ostrości według własnych preferencji. Kluczem do wyjątkowego smaku są świeże lub suszone papryczki chili, połączone z wysokiej jakości włoskim makaronem penne, świeżym czosnkiem i wygrzanymi w słońcu pomidorami. Dopełnienie stanowią świeże zioła – bazylia i natka pietruszki. Penne arrabiata będzie idealne na szybki obiad, ale też jako wykwintne danie na specjalne okazje.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj makaron, aby był al dente. Następnie odlej ok. 250 ml wody z gotowania makaronu, a sam makaron przełóż na durszlak.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć obrany i drobno posiekany czosnek oraz pozbawioną nasion, cienko pokrojoną papryczkę chili (możesz użyć suszonej w płatkach). Otwórz puszkę pomidorów, zanurz w niej blender i zmiksuj je na gładki krem. Jeśli używasz świeżych pomidorów, sparz je wrzątkiem, pozbaw skórki, drobno pokrój i także zblenduj. Kiedy czosnek zacznie nabierać złotego koloru, zwiększ ogień, dodaj zmiksowane pomidory, przykryj pokrywą i gotuj, aż sos zacznie bulgotać. Wtedy lekko odkryj pokrywę, by z sosu szybko odparował sok. Dopraw solą, wsyp natkę pietruszki lub/i listki bazylii i pomieszaj.
Wsyp do sosu ugotowany al dente makaron i wyłącz palnik. Wymieszaj makaron z sosem i dolej trochę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Makaron arrabiata wykładaj na talerze, posyp tartym serem i serwuj.