Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 518
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3583
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3930
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30561
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 518
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3583
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3930
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30561
Składniki
Przygotowałem farsze : 1. boczek pokroiłem w drobną kostkę i lekko przesmażyłem na suchej patelni. Oddzielnie podsmażyłem na oleju czerwoną cebulę pokrojona w piórka i posoloną. Wymieszałem ją z boczkiem. 2. kapustę pokroiłem w paski , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , krótko podsmażyłem na odrobinie oleju. Ziemniaki starłem na drobnej tarce . Przełożyłem na sitko wyścielone gazą i dobrze odcisnąłem sok. Do ziemniaków dodałem 5 żółtek , przeciśnięty czosnek , sól i pieprz. Ubiłem białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszałem z masą ziemniaczaną . W wysmarowanej formie o średnicy 25 cm , ułożyłem na zmianę warstwy ziemniaków oraz farszu z boczku i kapusty . Piekłem 1 ½ godziny w temperaturze 180 stopni C. Upieczoną babę podałem od razu po wyjęciu z piekarnika , gorącą z dodatkiem bardzo gęstej wiejskiej kwaśnej śmietany wymieszanej z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.