Do góry

Dania główne Przepis na:

Baba ziemniaczana po litewsku

Baba ziemniaczana  po litewsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 874 Ocena: 16760

Dodano:

Odsłon: 36360

Kuchnia litewska

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1/2 kg wędzonego boczku
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pęczki szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • pęczek koperku
  • olej z pestek winogron
  • tłuszcz do smarowania formy
  • sól ,pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowałem farsze :
    1. boczek pokroiłem w drobną kostkę i lekko przesmażyłem na suchej patelni. Oddzielnie podsmażyłem na oleju czerwoną cebulę pokrojona w piórka i posoloną. Wymieszałem ją z boczkiem.
    2. kapustę pokroiłem w paski , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , krótko podsmażyłem na odrobinie oleju.

    Ziemniaki starłem na drobnej tarce . Przełożyłem na sitko wyścielone gazą i dobrze odcisnąłem sok. Do ziemniaków dodałem 5 żółtek , przeciśnięty czosnek , sól i pieprz.
    Ubiłem białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszałem z masą ziemniaczaną .
    W wysmarowanej formie o średnicy 25 cm , ułożyłem na zmianę warstwy ziemniaków oraz farszu z boczku i kapusty . Piekłem 1 ½ godziny w temperaturze 180 stopni C.

    Upieczoną babę podałem od razu po wyjęciu z piekarnika , gorącą z dodatkiem bardzo gęstej wiejskiej kwaśnej śmietany wymieszanej z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozenkamaria 04 września 2016 Kiedy byłam na Litwie parę lat temu znajoma zrobiła właśnie podobną babkę ziemniaczana, ale bez kapusty. Myślałam że się pochoruję od tego, bo to nie możliwe, żeby skwary jeść ze śmietaną polaną skwarami. Nic mi nie było! Litwini jednak nie mielą tak drobno mięsa ani nie ucierają ziemniaków jak my. To jest dobry sposób, ale dla silnych żołądków.;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 04 września 2016 Cudo. Robiłam babkę, ale bez kapustki, ale dodawałam startą cukinię. Teraz nadrobię.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 14 stycznia 2016 babki ziemniaczane robiłam wiele razy, ale z kapustą ani razu ;-)) muszę wypróbować wydaje się smakowita taka babka. Ja do babki ziemniaczanej dodawałam różne warzywka - raz marchewkę startą na grubszych oczkach lub cukinię
Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 28 czerwca 2014 Pyszna ziemniaczki :)) Uwielbiam babki ziemniaczane, choć robię ostatnio rzadko. Muszę to nadrobić. pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 28 czerwca 2014 nigdy nie jadlam babki ziemniaczanej, musze spróbowac, wyglada bardzo apetycznie.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 27 czerwca 2014 Uwielbiam babki ziemniaczane, tego przepisu nie znałam, muszę wypróbować, pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 27 czerwca 2014 Robię czasem babkę ziemniaczaną, ale nigdy nie dodawałam do niej kapusty... teraz widzę, że to był błąd! A ta przypieczona skórka, no pyszności po prostu! :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń