Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117748
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8241
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3064
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1932
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1453
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117748
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8241
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3064
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1932
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1453
Składniki
Przygotowałem farsze : 1. boczek pokroiłem w drobną kostkę i lekko przesmażyłem na suchej patelni. Oddzielnie podsmażyłem na oleju czerwoną cebulę pokrojona w piórka i posoloną. Wymieszałem ją z boczkiem. 2. kapustę pokroiłem w paski , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , krótko podsmażyłem na odrobinie oleju. Ziemniaki starłem na drobnej tarce . Przełożyłem na sitko wyścielone gazą i dobrze odcisnąłem sok. Do ziemniaków dodałem 5 żółtek , przeciśnięty czosnek , sól i pieprz. Ubiłem białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszałem z masą ziemniaczaną . W wysmarowanej formie o średnicy 25 cm , ułożyłem na zmianę warstwy ziemniaków oraz farszu z boczku i kapusty . Piekłem 1 ½ godziny w temperaturze 180 stopni C. Upieczoną babę podałem od razu po wyjęciu z piekarnika , gorącą z dodatkiem bardzo gęstej wiejskiej kwaśnej śmietany wymieszanej z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.