Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcine frykasy to kotlety mielone nieco inaczej, bo z dodatkiem pomidorów i żółtego sera, czyli najlepszego na świecie połączenia smakowego. Dzięki temu to danie z pewnością szybko się nie znudzi i będzie uwielbiane przez wszystkie wnuczęta.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16952
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 335
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 867
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24723
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16952
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 335
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 867
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24723
Składniki
Przygotuj kotlety. Mięso mielone wymieszaj z jajkami, czosnkiem, solą i pieprzem.
Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż ją na oleju aż uzyska ładny, złoty kolor. Dodaj ją do mięsa razem z poszatkowaną natką pietruszki. Dołóż bułkę tartą i mąkę.
Masę wymieszaj, by była jednolita. Uformuj z niej płaskie kotlety. Posmaruj je równomiernie koncentratem pomidorowym i usmaż z obu stron do ładnego zezłocenia.
Przenieś kotlety do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Przygotuj wierzch. Cebulę drobno posiekaj i rozłóż ją równomiernie na wierzchu kotletów. Posyp całość ½ tartego żółtego sera.
Pomidory pokrój w cienkie plastry i połóż je gęsto na górze, a następnie posyp drugą połową tartego sera.
Wstaw babcine frykasy pod przykryciem do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 15 minut, do rozpuszczenia sera. Na ostatnie 5 minut możesz zdjąć pokrywkę, by całość się ładnie zarumieniła.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub mikrofalówce.