Dania główne Przepis na:
Babcine gołąbki z kapusty włoskiej


Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3091
Dodano: 06.11.2017
Odsłon: 13861
Składniki
- 1 spora kapusta wloska
- 1/2 kg miesa mielonego mieszanego
- 2 srednie cebulki
- 1 buleczka
- 1 jajko
- 200 g podwedzanego bekonu w cieniutkich plastrach
- Kucharek, pieprz czarny, papryka slodka w proszku, chili w proszku
- troszke majeranku, 1 lyzka musztardy
- 500 ml wywaru warzywnego
- 50 ml smietanki slodkiej + 1 lyzka maki
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kapuste obgotowujemy w calosci w duzym garnku, odlewamy wode, studzimy i rozdzielamy na liscie, wybierajac te mlode ze srodka. Ostrym nozem usuwamy zgrubienia.
Drobno pokrojona cebulke podsmazamy na smalcu, studzimy, dodajemy do miesa mielonego. Do miesa dodajemy takze 1 namoczona buleczke, odcisnieta w garsci, 1 jajko, Kucharek, pieprz, troszke majeranku, 1 lyzke musztardy, lyzeczke papryki slodkiej w proszku oraz troche chili.
Na 1 roladke uzywamy 2-uch lisci kapusty, na ktore kladziemy przygotowany farsz. Gotowe roladki zawijamy w 2 plastry bekonu, kladziemy na rozgrzana gleboka patelnie z odrobina smalcu i podsmazamy z obu stron. W momencie, jak uzyskamy piekny zlocisty kolor naszych golabkow, podlewamy wywarem warzywnym (nie za slonym), patelnie przykrywamy pokrywa i dusimy przez ok 40 minut.
W razie potrzeby podczas duszenie dodatkowo uzupelniamy wode.
Na koniec wyjmujemy golabki, a powstaly sos zageszczamy
maka wymieszana ze slodka smietanka. Wytworzy sie beszamel o posmaku bekonu i musztardy. Super.
-
A teraz szykujemy nasze brzuszki !!
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 06 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
No właśnie, te babcie robiły super obiadki ... skąd ja to znam ;)Gołąbki, to polska KLASYKA, a kto tego nie lubi nie zna się na rzeczy xD
4 Kto głosował? | Odpowiedz