Do góry

Dania główne Przepis na:

Babcine gołąbki z kapusty włoskiej

Przepis dnia 2017-11-13
Babcine gołąbki z kapusty włoskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3091

Dodano:

Odsłon: 13861

Wspaniale danie obiadowe. Troche pracochlonne, no ale my lubimy gotowac :-))

Składniki

  • 1 spora kapusta wloska
  • 1/2 kg miesa mielonego mieszanego
  • 2 srednie cebulki
  • 1 buleczka
  • 1 jajko
  • 200 g podwedzanego bekonu w cieniutkich plastrach
  • Kucharek, pieprz czarny, papryka slodka w proszku, chili w proszku
  • troszke majeranku, 1 lyzka musztardy
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 50 ml smietanki slodkiej + 1 lyzka maki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapuste obgotowujemy w calosci w duzym garnku, odlewamy wode, studzimy i rozdzielamy na liscie, wybierajac te mlode ze srodka. Ostrym nozem usuwamy zgrubienia.

    Drobno pokrojona cebulke podsmazamy na smalcu, studzimy, dodajemy do miesa mielonego. Do miesa dodajemy takze 1 namoczona buleczke, odcisnieta w garsci, 1 jajko, Kucharek, pieprz, troszke majeranku, 1 lyzke musztardy, lyzeczke papryki slodkiej w proszku oraz troche chili.

    Na 1 roladke uzywamy 2-uch lisci kapusty, na ktore kladziemy przygotowany farsz. Gotowe roladki zawijamy w 2 plastry bekonu, kladziemy na rozgrzana gleboka patelnie z odrobina smalcu i podsmazamy z obu stron. W momencie, jak uzyskamy piekny zlocisty kolor naszych golabkow, podlewamy wywarem warzywnym (nie za slonym), patelnie przykrywamy pokrywa i dusimy przez ok 40 minut.
    W razie potrzeby podczas duszenie dodatkowo uzupelniamy wode.

    Na koniec wyjmujemy golabki, a powstaly sos zageszczamy
    maka wymieszana ze slodka smietanka. Wytworzy sie beszamel o posmaku bekonu i musztardy. Super.

  2. A teraz szykujemy nasze brzuszki !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 listopada 2017 No właśnie, te babcie robiły super obiadki ... skąd ja to znam ;)

Gołąbki, to polska KLASYKA, a kto tego nie lubi nie zna się na rzeczy xD

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń