Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-11-2017
Wspaniale danie obiadowe. Troche pracochlonne, no ale my lubimy gotowac :-))
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2378
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2378
Składniki
Kapuste obgotowujemy w calosci w duzym garnku, odlewamy wode, studzimy i rozdzielamy na liscie, wybierajac te mlode ze srodka. Ostrym nozem usuwamy zgrubienia. Drobno pokrojona cebulke podsmazamy na smalcu, studzimy, dodajemy do miesa mielonego. Do miesa dodajemy takze 1 namoczona buleczke, odcisnieta w garsci, 1 jajko, Kucharek, pieprz, troszke majeranku, 1 lyzke musztardy, lyzeczke papryki slodkiej w proszku oraz troche chili. Na 1 roladke uzywamy 2-uch lisci kapusty, na ktore kladziemy przygotowany farsz. Gotowe roladki zawijamy w 2 plastry bekonu, kladziemy na rozgrzana gleboka patelnie z odrobina smalcu i podsmazamy z obu stron. W momencie, jak uzyskamy piekny zlocisty kolor naszych golabkow, podlewamy wywarem warzywnym (nie za slonym), patelnie przykrywamy pokrywa i dusimy przez ok 40 minut. W razie potrzeby podczas duszenie dodatkowo uzupelniamy wode. Na koniec wyjmujemy golabki, a powstaly sos zageszczamy maka wymieszana ze slodka smietanka. Wytworzy sie beszamel o posmaku bekonu i musztardy. Super.
A teraz szykujemy nasze brzuszki !!