Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki łososiowe"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 158
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 158
Składniki
Przygotuj kruche ciasto: szybko zagnieć mąkę z posiekanym masłem i resztą składników. Wyrób i włóż w folii na 30 min do lodówki. W tym czasie jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój. Łososia pokrój, szalotkę posiekaj. Pomidor sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Wszystko oprócz pomidora zmiksuj z serkiem, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim natłuszczone foremki. Piecz babeczki (200°C) przez 5-10 min, aż się zezłocą. Ostudź, nadziej farszem z dodatkiem pomidora. Udekoruj, schłodź.
Ekspresowo: Przygotujesz błyskawicznie, jeśli użyjesz gotowych (słonych) babeczek.Źródło: Świat kobiety