Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki z pasztetem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 175
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 175
Składniki
Wątróbki opłucz. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na połowie masła. Następnie zwiększ ogień, dodaj wątróbki oraz pozostałe masło. Smaż 7-10 min. Wystudź. Wątróbki przełóż do miski, dodaj serek, ser pleśniowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zmiksuj blenderem na gładki mus. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
Przygotuj konfiturę z cebuli. Czerwone cebule drobno posiekaj. Do garnka wlej olej, rozgrzej. Dodaj cebulę, duś na małym ogniu ok. 15 min, aż cebula stanie się miękka. Wsyp cukier i duś 3-5 minut, wciąż mieszając. Następnie dodaj czosnek, listki laurowe, wino oraz wodę. Duś ok. 60 minut, aż wyparuje cały płyn. Na koniec konfiturę dopraw do smaku sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
Schłodzony pasztet przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj do babeczek. Na wierzchu ułóż karmelizowaną cebulę.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie