Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka gołąbkowa to idealne rozwiązanie jeżeli mamy w domu małą kapustę z której wyjdzie nam max 5-6 gołąbków a mamy wiekszą rodzinę która ma ochotę na gołąbki lub dla osób które nie lubią zawijać gołąbków. Polecam!
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 5
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 643
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 49
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 5
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 643
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 49
Składniki
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany odstawiamy do wystudzenia. Liście kapusty odrywamy i parzymy lub parzymy kapustę w całości. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Zimny ryż mieszamy z mięsem, cebulą, jajkiem, marchewką i przyprawami. Foremkę na babkę wykładamy liśćmi z każdej strony. Na liściach układamy cały mięsny farsz.
liście z babki zawijamy do środka przykrywając farsz. Całość można posolić i dać na wierzchkilka plasterków masła.
Na górę kładziemy dodatkowy liść, który można wymienić w połowie pieczenia na inny jeśli się zbyt mocno przypiecze.
Całość pieczemy ok 1h 30min w 180 st. Podajemy z sosem pomidorowym lub wcinamy same.
Smacznego!