Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prosty i sycący obiad: aromatyczną babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku, kiełbasy i całej masy świeżego tymianku. Babka wychodzi chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. W smaku i zapachu przewodzi boczek i kiełbasa, uzupełniane przez wyraźne nuty świeżego tymianku i suszonego majeranku. Bardzo prosty w przygotowany obiad, który świetnie smakuje zarówno na świeżo, jak i odsmażony następnego dnia na patelni.
malakser lub tarka, naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5373
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 413
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5373
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 413
Składniki
Pokrój 150 g kiełbasy w półtalarki, a 250 g wędzonego boczku w małą kostkę. Opcjonalnie, rozgrzej na patelni łyżkę oleju rzepakowego. Wyłóż na patelnię pokrojony boczek i podsmażaj go przez kilka minut, aż nabierze lekko złotego koloru i wytopi się z niego tłuszcz. Do podsmażonego boczku dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż ją przez kolejne trzy, cztery minuty na średnio niskim ogniu. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i odstaw na czas przygotowania masy ziemniaczanej.
Na tarce o średnich oczkach zetrzyj 1.5 kg obranych ziemniaków oraz dwie średnie cebule. Jeśli Twoje ziemniaki puszczą dużo płynu, odcedź je na drobnym sitku.
Starte ziemniaki i cebule przełóż do dużej miski, włączając w to skrobię, która wydzieliła się podczas ścierania. Dodaj do nich dwa duże jajka, 80 g mąki pszennej, cztery przeciśnięte przez praskę duże ząbki czosnku i listki świeżego tymianku z sześciu średnich łodyżek. Całość dopraw czubatą łyżką suszonego majeranku, mielonego czarnego pieprzu i soli. Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę wraz z tłuszczem, który wytopił się z nich w trakcie smażenia. Zawartość naczynia wymieszaj do równego rozprowadzenia dodatków w ziemniakach.
Tak przygotowaną masę ziemniaczaną przełóż do natłuszczonego i oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego o rozmiarach 20 x 31 cm. Masę wyrównaj i posyp jej wierzch łyżką bułki tartej
Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 70 – 80 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru i chrupiącej skórki na wierzchu babki.
Gotową babkę wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut do lekkiego przestudzenia. Podaj ją w towarzystwie gęstej kwaśnej śmietany lub ulubionego sosu.
Smacznego!