Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przygotowuje się ją z tartych, surowych ziemniaków i chrupiącego boczku. Całość jest bardzo aromatyczna, lekko słona i rozpływająca się w ustach. Babkę przygotujesz bardzo szybko i prosto, choć wymaga nieco czasu spędzonego w piekarniku. Z powodzeniem jednak możesz przygotować ją na dwa kolejne dni, bo z pewnością posmakuje całej twojej rodzinie.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 18903
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 121
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 273
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 352
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 18903
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 121
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 273
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 352
Składniki
Boczek pokrój w bardzo niewielką kostkę. Podsmaż go z niewielką ilością oliwy aż stanie się chrupiący. Odstaw.
Ziemniaki umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Dodaj boczek, jajka, mąkę, majeranek i sól. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczach lub przeciśnij przez praskę, a następnie dołóż go do masy ziemniaczanej.
Masę ziemniaczaną przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia chleba wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz babkę ziemniaczaną przez 75-90 minut, do ładnego zrumienienia na wierzchu i całkowitego zastygnięcia masy.
Po upieczeniu wyjmij babkę i poczekaj przed krojeniem, aż lekko ostygnie.
Resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj w mikrofalówce lub piekarniku.