Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przygotowuje się ją z tartych, surowych ziemniaków i chrupiącego boczku. Całość jest bardzo aromatyczna, lekko słona i rozpływająca się w ustach. Babkę przygotujesz bardzo szybko i prosto, choć wymaga nieco czasu spędzonego w piekarniku. Z powodzeniem jednak możesz przygotować ją na dwa kolejne dni, bo z pewnością posmakuje całej twojej rodzinie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3435
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 293
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6858
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 304
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3435
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 293
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6858
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 304
Składniki
Boczek pokrój w bardzo niewielką kostkę. Podsmaż go z niewielką ilością oliwy aż stanie się chrupiący. Odstaw.
Ziemniaki umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Dodaj boczek, jajka, mąkę, majeranek i sól. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczach lub przeciśnij przez praskę, a następnie dołóż go do masy ziemniaczanej.
Masę ziemniaczaną przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia chleba wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz babkę ziemniaczaną przez 75-90 minut, do ładnego zrumienienia na wierzchu i całkowitego zastygnięcia masy.
Po upieczeniu wyjmij babkę i poczekaj przed krojeniem, aż lekko ostygnie.
Resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj w mikrofalówce lub piekarniku.