Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mała babka ziemniaczana z dodatkiem wędzonego boczku z niespodzianką w środku - z brukselką. Rewelacyjnie smakuje na ciepło z sosem pieczarkowym, grzybowym lub chrzanowym.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117872
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8301
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3085
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2019
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1492
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117872
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8301
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3085
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2019
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1492
Składniki
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni tak by zrobił się chrypiący i wytopił się tłuszcz. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mleko zagotowujemy. Do startych ziemniaków dodajemy boczek, cebulę, czosnek, gorące mleko, przesianą mąkę, olej i przyprawy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych i zwiędłych liści, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy ok. 5 min i odsączamy.
Połowę masy ziemniaczanej przekładamy do małej formy keksowej /21x12/. Na masie układamy odsączoną brukselkę. Na brukselkę wykładamy resztę masy ziemniaczanej i wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 80 min.