Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mała babka ziemniaczana z dodatkiem wędzonego boczku z niespodzianką w środku - z brukselką. Rewelacyjnie smakuje na ciepło z sosem pieczarkowym, grzybowym lub chrzanowym.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8103
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2759
Polecam.
Odsłon: 1335
Polecam.
Odsłon: 399
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8103
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2759
Polecam.
Odsłon: 1335
Polecam.
Odsłon: 399
Składniki
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni tak by zrobił się chrypiący i wytopił się tłuszcz. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mleko zagotowujemy. Do startych ziemniaków dodajemy boczek, cebulę, czosnek, gorące mleko, przesianą mąkę, olej i przyprawy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych i zwiędłych liści, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy ok. 5 min i odsączamy.
Połowę masy ziemniaczanej przekładamy do małej formy keksowej /21x12/. Na masie układamy odsączoną brukselkę. Na brukselkę wykładamy resztę masy ziemniaczanej i wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 80 min.