Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana upieczona z mielonym mięsem.
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 616
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 790
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1592
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 616
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 790
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1592
Składniki
Mięso mielone przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy jajko i 2 łyżki tartej bułki. Dokładnie wyrabiamy.
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Pulpę ziemniaczaną lekko odciskamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majeranek i wbijamy jajka, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym, wkładamy połowę masy kartoflanej. Układamy uformowany prostokątny wałek z mielonego mięsa na środku formy, na całej długości formy. Przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną, łyżką wyrównujemy i polewamy olejem.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół. Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy przy pomocy talerza. Talerzem nakrywamy formę z babką i odwracamy ją do góry dnem, upieczona babka sama wyjdzie. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, odwracamy upieczoną babkę górą na wierzch. Kroimy na porcję i podajemy z zimną gęstą śmietaną, z zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.
Bardzo dobra jest babka pokrojona w plastry, podsmażona na drugi dzień, podana z sałatką warzywną z kapusty, ogórka i papryk. Smacznego!!!