Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana z mielonym mięsem.

Babka ziemniaczana z mielonym mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1509 Ocena: 20290

Dodano:

Odsłon: 1327

Babka ziemniaczana upieczona z mielonym mięsem.

Składniki

  • ziemniaki 9 szt.
  • jajko kurze 2 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • skrobia ziemniaczana 2-3 łyżki (w zależności od gatunku ziemniaków)
  • mięso wieprzowe, mielone 70 dag
  • olej rzepakowy 4 łyżki (do polania po wierzchu)
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy jajko i 2 łyżki tartej bułki. Dokładnie wyrabiamy.

  2. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Pulpę ziemniaczaną lekko odciskamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majeranek i wbijamy jajka, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

  3. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym, wkładamy połowę masy kartoflanej. Układamy uformowany prostokątny wałek z mielonego mięsa na środku formy, na całej długości formy. Przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną, łyżką wyrównujemy i polewamy olejem.

  4. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół. Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy przy pomocy talerza. Talerzem nakrywamy formę z babką i odwracamy ją do góry dnem, upieczona babka sama wyjdzie. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, odwracamy upieczoną babkę górą na wierzch. Kroimy na porcję i podajemy z zimną gęstą śmietaną, z zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.

  5. Bardzo dobra jest babka pokrojona w plastry, podsmażona na drugi dzień, podana z sałatką warzywną z kapusty, ogórka i papryk.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń