Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresów. Babka ziemniaczana zrobiona jest z tartych młodych ziemniaków z dodatkiem jajek, przypraw i przysmażonego boczku z cebulą.
tarka lub maszyna do tarcia ziemniaków, garnek, patelnia,
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 103
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 176
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 37
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 103
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 176
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 37
Składniki
Kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju.
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody. Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 kurze jajka, podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut.
Upieczoną babkę podajemy z gulaszem wieprzowym lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków.
Smacznego !!!