Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana ze szpinakiem to klasyczne danie w nowoczesnym wydaniu. Delikatne ziemniaki z nutą masła i sera, połączone z aromatycznym szpinakiem tworzą kompletny smak. Babka fantastycznie smakuje na ciepło jako danie samodzielne lub dodatek do dań mięsnych.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30969
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3659
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4986
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30969
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3659
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4986
Składniki
Czosnek obierz, drobno posiekaj i przesmaż chwilę na patelni z łyżką masła. Następnie dodaj szpinak i smaż, aż puści sok i odparuje. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie, po czym odlej wodę i do jeszcze gorących ziemniaków dodaj mleko i masło (1 łyżka). Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem na gładkie puree i odstaw do lekkiego ostudzenia. Następnie wbij jajka, dodaj drobno starty ser, wymieszaj. Dodaj podsmażony szpinak i ostatecznie wszystko wymieszaj.
Przełóż masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki keksówki (30x12 cm), wyrównaj wierzch i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C. Piecz 30-35 minut. Aby uzyskać chrupiący wierzch, możesz posypać zapiekankę płatkami masła i bułką tartą przed pieczeniem.
Babkę ziemniaczaną ze szpinakiem wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, po czym wyłóż z foremki, krój na plastry i podawaj. Świetnie smakuje na ciepło lub zimno jako danie główne lub dodatek do potraw mięsnych.