Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baharat to doskonala arabska przyprawa pochodzaca z Afryki Pólnocnej. W jezyku arabskim baharat oznacza przyprawe i pochodzi od słowa "bahar" czyli pieprz. Jest to unikalna mieszanka ostrych aromatycznych smaków z delikatna nutka slodyczy.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 108
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 36
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 108
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 36
Składniki
Baharat najczęściej stosowany jest do drobiu, jagnieciny i wolowiny, ryb, kurczaka, do miesa mielonego, kuskusu, bulgaru, ryzu oraz wielu zup (np. pomidorowej) i sosów. Czesto jest uzywany do gulaszu wolowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Jest doskonalym dodatkiem do pilaf, do potraw z soczewicy i do potraw z grilla (zarówno miesa jak i warzyw). Dla milosników kawy jest niezbednym dodatkiem do kawy baharat, jest to aromatyczna mokka, która szczególnie smakuje o tej porze roku. Baharat, podobnie jak curry nie ma okreslonego skladu, jest on uzalezniony od regionu, w którym jest stosowany, ale glównymi skladnikami sa najczesciej: kmin rzymski, kardamon, pieprz czarny, kolendra, gozdziki, papryka slodka, papryka chilli. Mam szczescie, ze mieszkam w duzym portowym miescie, gdzie bez problemu mozna kupic wszystkie przyprawy swiata, jednak najczesciej robie wlasne mieszanki, stosujac naturalne przyprawy i proporcje, które najbardziej odpowiadaja moim preferencjom smakowym. Mój wypróbowany przepis na baharat zawiera: 1 lyzke ziarnistego czarnego pieprzu 1 lyzke nasion kolendry 1 lyzke kminu rzymskiego 3-4 gozdziki 1 mala laske cynamonu 6 kapsulek kardamonu 1-2 lyzeczki proszku chili 2 lyzki slodkiej papryki ¼ galki muszkatolowej Galke zetrzec na drobnej tarce, pozostale skladniki zmielic w mlynku lub mozdzierzu, wszystko wymieszac. Przechowywac w sloiku, w chlodnym i ciemnym miejscu, max. 6 miesiecy.