Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza bulgur z cukinią, bakłażanem, papryką i porem, doprawione cząbrem, czyli doskonałe danie wegańskie.
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2295
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 70
Polecam.
Odsłon: 967
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2295
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 70
Polecam.
Odsłon: 967
Składniki
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Obie połówki wydrążyć za pomocą łyżki. Całość posolić, umieścić w durszlaku i odstawić na 30 minut.
Por pokroić na półtalarki, z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją na paski o szerokości około 5 mm. Por i paprykę posolić i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju, często mieszając.
Bakłażana opłukać z soli. Części usunięte z wydrążonych połówek pokroić w kostkę, dodać do papryki i pora, a następnie dusić pod przykryciem.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, obie połówki wydrążyć.
Części cukinii wyjęte z wydrążonych połówek pokroić w kostkę i dodać do reszty warzyw. Dusić do miękkości.
Do warzyw dodać cząber oraz ugotowaną kaszę i wymieszać.
Połówki bakłażana i jedną połówkę cukinii umieścić w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania i posolić.
Napełnić je przygotowaną wcześniej kaszą z warzywami.
Połówkę cukinii przykryć drugą posoloną połówką.
Całość zapiekać pod przykryciem w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 40 minut.