Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza bulgur z cukinią, bakłażanem, papryką i porem, doprawione cząbrem, czyli doskonałe danie wegańskie.
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10454
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4426
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1001
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7923
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 243
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 215
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10454
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4426
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1001
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7923
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 243
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 215
Składniki
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Obie połówki wydrążyć za pomocą łyżki. Całość posolić, umieścić w durszlaku i odstawić na 30 minut.
Por pokroić na półtalarki, z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją na paski o szerokości około 5 mm. Por i paprykę posolić i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju, często mieszając.
Bakłażana opłukać z soli. Części usunięte z wydrążonych połówek pokroić w kostkę, dodać do papryki i pora, a następnie dusić pod przykryciem.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, obie połówki wydrążyć.
Części cukinii wyjęte z wydrążonych połówek pokroić w kostkę i dodać do reszty warzyw. Dusić do miękkości.
Do warzyw dodać cząber oraz ugotowaną kaszę i wymieszać.
Połówki bakłażana i jedną połówkę cukinii umieścić w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania i posolić.
Napełnić je przygotowaną wcześniej kaszą z warzywami.
Połówkę cukinii przykryć drugą posoloną połówką.
Całość zapiekać pod przykryciem w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 40 minut.