Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażan nadziewany mięsem, to sycące i smaczne danie Polecam!
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 226
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2545
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 226
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2545
Składniki
Rodzynki zalać winem i odstawić na ok. pół godziny. Orzechy zmielić,tak aby zostały małe kawałki.Bakłażan wydrążyć pozostawiając 1 cm. brzegu, pokroić miąższ na małe kawałki i dość mocno posolić. Odstawić na pół godziny. Zmielić mięso i ugotować ryż na pół miękko.
Po upływie pół godziny pokrojony miąższ przełożyć na sito, oopłukać dokładnie zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym /w ten sposób pozbywamy się goryczki, którą posiada bakłażan/.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać rodzynki razem z winem i zmielone orzechy.Dodać sól ,pieprz i smażyć, aż orzechy się przyrumienią.
Zmielone mięso połączyć z ryżem, zmiażdżonym czosnkiem, pokrojoną papryczką chil i ,bazylią i przecierem pomidorowym. Wymieszać i dodać resztę składników z patelni. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Połwki bakłażana wysmarować sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Napełnić farszem, posypać serem żółtym i w naczyniu żaroodpornym wstawić do nagrzanego piekarnika /180st.C/ i piec pół godziny. Następnie przełączyć piekarnik na grilla i piec jeszcze 10 minut /190st.C/. Nie jest to konieczne, ale grillując potrawa zrobi się chrupiąca.
Śmietanę połączyć z sosem chili, przecierem, solą i cukrem i tak przygotowanym sosem polać gorącą potrawę. Życzę SMACZNEGO!