Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażany grillowane

Bakłażany grillowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 1139

Dodano:

Odsłon: 2956

ZNIKA BŁYSKAWICZNIE , ZNAKOMICIE SMAKUJE ZARÓWNO NA CIEPŁO I NA ZIMNO

Składniki

  • bakłażany, 3 SZTUKI
  • pomidor, 1 SZTUKA
  • CYTRTNA, 1 SZTUKA
  • sok z cytryny, 2 ŁYŻKI
  • oliwa, 4 ŁYŻKI
  • czosnek rozdrobniony, 2 ZĄBKI
  • sól, 2 ŁYŻKI
  • oregano
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bakłażany grillowane

Przygotowanie

  1. BAKŁAŻANY (SĄ 2 RODZAJE ,BARDZO GRUBE FIOLETOWE I JAŚNIEJSZE CIENSZE ),WYBIERAMY TE CIENSZE MYJEMY ,ODCINAMY KOŃCÓWKI ,KROIMY NA PODŁUŻNE PLASTRY ( Z JEDNEGO WYCHODZIĄ 4 PLASTRY),WKŁADAMY DO MISKI ,POSYPUJEMY OBFICIE SOLĄ W CELU POZBYCIA SIE GORYCZKI I ODSTAWIAMY NA 20 MINUT ., W MIĘDZYCZASIE ROBIMY MARYNATĘ ,SOK Z CYTRYNY MIESZAMY Z OLIWĄ,DODAJEMY ROZGNIECIONY CZOSNEK ,ODROBINĘ OREGANO ,TROCHĘ SOLI I DOKŁADNIE MIESZAMY . WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANE BAKŁAŻANY DOBRZE SPŁUKUJEMY ,WYCIERAMY RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM DO SUCHA ,NACIERAMY MARYNATĄ ,ZOSTAWIAMY 10 MINUT I GRILLUJEMY NA SPECJALNEJ PATELNI .DEKORUJEMY I PODAJEMY

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń