Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj „po kaszubsku” przygotowujemy śledzie lub inne wyborne rybki. Tym razem mamy propozycję dla wegetarian – pyszne bakłażany po kaszubsku, które możesz jeść na ciepło zaraz po ugotowaniu lub na zimno jako przekąskę. Bardzo ważne jest posolenie bakłażanów przez rozpoczęciem dalszej pracy. Ta metoda pozwoli uwolnić z bakłażana nadmiar wilgoci, pozbawi go charakterystycznej goryczki, a także pozwoli zachować jędrność.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Umyj bakłażany, pokrój w dość grubą kostkę, obficie posyp solą, wymieszaj i umieść na durszlaku. Odstaw warzywa na 15-30 minut. Solenie bakłażana przed obróbką pozwala „wypocić” z niego nadmiar wilgoci i goryczki. Po tym czasie przełóż bakłażany na ręczniku kuchennym, aby je odsączyć.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną w plasterki cebulę z odrobiną soli. Smaż, aż stanie się przezroczysta, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po szybkim przesmażeniu dodaj pokrojone kawałki papryki oraz bakłażany. Duś kilka minut pod przykryciem. Następnie dodaj posiekane i obrane ze skórki pomidory, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj warzywa na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Bakłażany po kaszubsku są gotowe. Możesz posypać danie ulubionymi ziołami przed podaniem.