Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na bałkański, aromatyczny i lekko pikantny gulasz. Potrawkę warzywną podkreśla smak tuńczyka oraz świeżej bazylii. Jest doskonały jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do makaronu.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1256
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 458
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3425
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1016
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1256
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 458
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3425
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1016
Składniki
Cebule kroimy w drobną kostkę, oliwki na pół, a bakłażany obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Cebule szklimy na oleju rzepakowym.
Następnie dodajemy pokrojone bakłażany, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem aż delikatnie zmiękną.
Gdy bakłażany delikatnie się podduszą, dodajemy do nich pomidory z puszki i wszystko dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz cayenne, szczyptę cukru brzozowego i dusimy kolejne 3 minuty.
Na sam koniec dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, posiekane świeże liście bazylii oraz czarne oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą.
Gotową potrawkę podajemy ze świeżym pieczywem lub makaronem. Życzę smacznego! :)