Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na bałkański, aromatyczny i lekko pikantny gulasz. Potrawkę warzywną podkreśla smak tuńczyka oraz świeżej bazylii. Jest doskonały jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do makaronu.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2520
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2954
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101989
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6373
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2520
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2954
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101989
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6373
Składniki
Cebule kroimy w drobną kostkę, oliwki na pół, a bakłażany obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Cebule szklimy na oleju rzepakowym.
Następnie dodajemy pokrojone bakłażany, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem aż delikatnie zmiękną.
Gdy bakłażany delikatnie się podduszą, dodajemy do nich pomidory z puszki i wszystko dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz cayenne, szczyptę cukru brzozowego i dusimy kolejne 3 minuty.
Na sam koniec dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, posiekane świeże liście bazylii oraz czarne oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą.
Gotową potrawkę podajemy ze świeżym pieczywem lub makaronem. Życzę smacznego! :)