Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bandurjanki są to placki ziemniaczane z twarogiem, podane przełożone sałatką. Placki pochodzą z kuchni Podkarpacia.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 158
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37482
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 158
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37482
Składniki
Sałatka: W czasie kiedy ciasto na placki dojrzewa robimy sałatkę. Do miseczki umieszczamy pokrojone w kostki ogórek, rzodkiewki, seler naciowy i pokrojone w połówki pomidorki, dodajemy śmietanę 12%. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, wszystko mieszamy.
Placki: Ziemniaki ścieramy przez duże oczka,dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, ostrą paprykę, czosnek, pieprz, sól, bazylię oraz twaróg.
Wszystkie składniki mieszamy aż do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 20 minut żeby dojrzało.
Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, gdy placki po obu stronach będą złociste i chrupiące.
Usmażone placki podajemy przełożone zrobioną sałatką. Smacznego!!!