Dania główne Przepis na:
Baranek wielkanocny-pieczony.

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 2010
Dodano: 05.04.2010
Odsłon: 2683
Składniki
- łopatka lub udziec jagnięcy, 1-2 szt.
- białe wino wytrawne, 150 ml
- czosnek, 6 ząbków
- rozmaryn, 1 łyżeczka
- kminek, 1 łyżeczka
- tymianek, 1 łyżeczka
- sól i pieprz, -do smaku
- oliwa z oliwek, 250 ml (ok.szklanki)
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Marynata: czosnek, rozmaryn, kminek, tymianek, sól, pieprz wymieszać z oliwą z oliwek.
-
Nacieramy marynatą mięso i odstawiamy przykryte na 12-24 godziny do lodówki.
-
Następnego dnia ułożyć mięso w wysmarowanym naczyniu, dodać świeży rozmaryn, czosnek i białe wino (może być białe lub czerwone).
-
Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez ok. 90 minut, co 20 min podlewając winem.
Komentarze do przepisu (3)

Olisia 06 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Zgadzam się jagnięcina jest genialnym mięskiem. Świetny przepis :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 06 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
super przepis, mięso wyglada bardzo apetycznie - dodaję do ulubionych3 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 06 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
to ci dopiero pyszny baran0 Kto głosował? | Odpowiedz