Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz ukraiński po mojemu czyli lekko zmodyfikowany:) Gęsta, pełna warzyw i smaków zupa. Pożywna i rozgrzewająca. Idealna na chłodne zimowe dni.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 108
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 84
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 219
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 108
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 84
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 219
Składniki
Do dużego garnka wkładamy wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, wlewamy wodę /ok. 2 l/ i zagotowujemy. Buraki, marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do żeberek. Doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy odciśniętą z soku i lekko poszatkowaną kiszoną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę z puszki, ostatecznie doprawiamy przyprawami i sokiem z kiszonej kapusty i gotujemy 5 min. Puree:ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy, dodajemy masło i mleko i ugniatamy na gładkie puree. /Mleko wlewamy porcjami by puree miało odpowiednią konsystencję/ Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Na głęboki talerz nakładamy porcję ziemniaczanego puree, polewamy tłuszczem i boczkiem a następnie wlewamy zupę. *Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać wody.