Szybkie i naprawdę pyszne! Świetny pomysł na niedzielny obiad :)
Bazyliowe polędwiczki z cebulką
Składniki
- poledwica wieprzowa, ok. 500 g
- cebula, 3 szt.
- bazylia świeża, pęczek
- bazylia suszona, do smaku
- pieprz, sól, do smaku
- mąka
- olej
Składniki
- poledwica wieprzowa, ok. 500 g
- cebula, 3 szt.
- bazylia świeża, pęczek
- bazylia suszona, do smaku
- pieprz, sól, do smaku
- mąka
- olej
Etapy przygotowania
Umyj i osusz mięso. Pokrój je na 2 cm plastry i rozpłaszcz dłonią (nie trzeba już rozbijać). Mięso posyp sporą ilością pieprzu i suszonej bazylii (nie sól!). Na oleju zeszklij pokrojoną w półplastry cebulę, posól ją. Kiedy będzie już szklista zdejmij ją z patelni.
Mięso oprósz mąką i usmaż na tej samej patelni co cebulę, uprzednio dolewając oleju. Kiedy mięso zrumieni się z jednej strony obróć je i smaż aż puści sok, wówczas w środku będzie różowe. Dodaj cebulę i pokrojoną świeżą bazylię, podsmaż wszystko razem bardzo szybko i zdejmij z ognia póki bazylia nie straciła koloru. Podawaj z ziemniaczanym pure :) Smacznego! (zainspirowała mnie jedna z moich książek kucharskich, ale zmodyfikowałam przepis :) ) Marzec 2010r.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)
Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 299
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2900
Ostatnio komentowane przepisy
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 299
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2900
Składniki
- poledwica wieprzowa, ok. 500 g
- cebula, 3 szt.
- bazylia świeża, pęczek
- bazylia suszona, do smaku
- pieprz, sól, do smaku
- mąka
- olej
Umyj i osusz mięso. Pokrój je na 2 cm plastry i rozpłaszcz dłonią (nie trzeba już rozbijać). Mięso posyp sporą ilością pieprzu i suszonej bazylii (nie sól!). Na oleju zeszklij pokrojoną w półplastry cebulę, posól ją. Kiedy będzie już szklista zdejmij ją z patelni.
Mięso oprósz mąką i usmaż na tej samej patelni co cebulę, uprzednio dolewając oleju. Kiedy mięso zrumieni się z jednej strony obróć je i smaż aż puści sok, wówczas w środku będzie różowe. Dodaj cebulę i pokrojoną świeżą bazylię, podsmaż wszystko razem bardzo szybko i zdejmij z ognia póki bazylia nie straciła koloru. Podawaj z ziemniaczanym pure :) Smacznego! (zainspirowała mnie jedna z moich książek kucharskich, ale zmodyfikowałam przepis :) ) Marzec 2010r.
ignor
nigdy nie pojmę; jak może komuś smakować taka ilość cebuli??? mnie na sam widok cofa :-(
Super to wygląda i na pewno smakuje. Koniecznie muszę przygotować. Oczywiście do ulubionych, bo bardzo lubię polędwiczki. Pozdrawiam.
Dziękuję za miłe komentarze :) Faktycznie jest pyszne :)
ale apetyczne to mięsko ,pycha