Do góry

Dania główne Przepis na:

Beef bulgogi czyli wołowina w ostro-słodkim sosie

Beef bulgogi czyli wołowina w ostro-słodkim sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 3208

Dodano:

Odsłon: 90

Beef bulgogoi to danie z kuchni azjatyckiej- wołowina, marynowana w sosie sojowym, z dodatkiem min. cukru, chilli, imbiru i czosnku a następnie szybko smażona. Podana z ryżem i dodatkami- u mnie ogórek i piklowana marchewka oraz smażone jajko

Składniki

  • 1/2 kg wołowiny ( polędwica, rostbef albo łata)
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu chilli
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 3 cm korzeń imbiru starty na tarce
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: jajko sadzone, cienko pokrojony ogórek, marynowane warzywa, kimchi, szczypiorek, sezam
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Beef bulgogi czyli wołowina w ostro-słodkim sosie

Przygotowanie

  1. Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej ją zamrozić i potem lekko odmrozić i kroić jak będzie twarda, wtedy plasterki będą cieniutkie).
    Składniki marynaty wymieszać, dodać do marynaty mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc.

  2. Na patelni łyżkę oleju, wyłożyć połowę mięsa, smażyć na dużym ogniu mieszając kilka minut aż się zarumieni. Wyłożyć na ręcznik papierowy, usmażyć 2 partię.
    Podawać z ryżem i dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń