Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-09-2022
Pyszne, puszyste i pożywne placuszki z kapusty, pora i marchewki. To propozycja na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Placuszki są niezwykle aromatyczne i mięciutkie, a w smaku dominuje wyraźna nuta słodyczy, za co pokochają je najmłodsi smakosze. Możemy podawać je jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Są świetnym dodatkiem do gulaszu. Pysznie komponują się także z lekkim sosem majonezowym, jogurtem lub pikantnymi dipami.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2548
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3114
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102034
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6420
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2548
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3114
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102034
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6420
Składniki
Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę z ciecierzycy, jajka, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, a powstałą masę odstawiamy na około 20 minut.
Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli oraz listek laurowy i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę i przelewamy zimną wodą.
Pora drobno kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę, pora i marchewkę, posiekany koperek oraz starty ser dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienia. Po usmażeniu układamy placuszki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Placki są pysznym dodatkiem do mięsnego gulaszu. Jako samodzielnie danie świetnie smakują w towarzystwie lekkich sosów lub pikantnych dipów.