Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-09-2022
Pyszne, puszyste i pożywne placuszki z kapusty, pora i marchewki. To propozycja na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Placuszki są niezwykle aromatyczne i mięciutkie, a w smaku dominuje wyraźna nuta słodyczy, za co pokochają je najmłodsi smakosze. Możemy podawać je jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Są świetnym dodatkiem do gulaszu. Pysznie komponują się także z lekkim sosem majonezowym, jogurtem lub pikantnymi dipami.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22981
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1063
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4377
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1138
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1296
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4333
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22981
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1063
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4377
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1138
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1296
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4333
Składniki
Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę z ciecierzycy, jajka, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, a powstałą masę odstawiamy na około 20 minut.
Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli oraz listek laurowy i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę i przelewamy zimną wodą.
Pora drobno kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę, pora i marchewkę, posiekany koperek oraz starty ser dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienia. Po usmażeniu układamy placuszki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Placki są pysznym dodatkiem do mięsnego gulaszu. Jako samodzielnie danie świetnie smakują w towarzystwie lekkich sosów lub pikantnych dipów.