Do góry

Dania główne Przepis na:

Bezglutenowe placki ziemniaczane

Bezglutenowe placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 2013

Dodano:

Odsłon: 227

Proponuję dziś przepis na przepyszne i chrupiące placki ziemniaczane w wersji bezglutenowej, bez użycia mąki pszennej. Dzięki mące kukurydzianej uzyskują piękny złocisty kolor, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • ok. 8-9 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki bezglutenowej np. kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soli, spora ilość pieprzu
  • tłuszcz do smażenia
  • gęsta śmietana, cukier
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, wtedy powstają wiórki, nam takie placki smakują najlepiej. Nadmiar wody odlewamy.

    2. Podobnie cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy całe jajko, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz, mieszamy.

    3. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, np. olej kokosowy i smażymy po kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.

    Podajemy np. ze śmietaną lub z cukrem lub z innymi dodatkami.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2019 Placki? Ależ oczywiście, zawsze i wszędzie i pod każdą postacią ;) Pycha, mniam, mniam :) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń