Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna biała kaszanka, zrobiona z kaszy gryczanej i jęczmiennej na wątróbkach, żołądkach, skrzydełkach i korpusie z gęsi. Smaczna jest parzona jak i usmażona z cebulką.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 163
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2168
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 163
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2168
Składniki
Do garnka wlewamy 18 szklanek wody, sól oraz wrzucamy porcje rosołowe z gęsi. Podczas gotowania zbieramy szumowiny wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz resztę przypraw. Gotujemy do momentu aż mięsa będą miękkie. W między czasie płuczemy obie kasze. Odlewamy szklankę wywaru i parzymy wątróbkę przez 15 minut. Korpusy i skrzydła obieramy z mięsa, liście laurowe wyrzucamy a do tego wywaru wsypujemy obie kasze i pokrojone drobno mięsko wraz z z drobno pokrojoną wątróbką, sosem z ostrych papryczek chili i gotujemy do gęstości tak aby kasza była na 80% sparzona. Kończymy parzenie, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę z garnka i mieszamy sparzoną kaszę i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzonym farszem napełniamy jelita. Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 80 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut i umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno. Smacznego!!!