Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 11876

Zbliżają się święta, więc czas na białą kiełbasę. Najlepiej zrobić ja samemu, bo wiecie co jecie.

Składniki

  • 500 g szynki
  • 500 g. boczku
  • 1 kg. karkówki
  • 1,5 kg. łopatki
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • jelita wieprzowe
  • Do parzenia:
  • 4 litry wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso podzielić na części tłuste i chude. Tłuste części zmielić na małych oczkach, a chude na dużych. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i majeranek roztarty w dłoniach. Wymieszać, wlać wodę i dość długo wyrabiać.
    Tak przygotowane mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.

  2. Jelita namoczyć w chłodnej wodzie przez kilka godzin. Ja moczyłam 5 godzin.
    Tulejkę od maszynki nasmarować delikatnie olejem. Nałożyć jelito i nadziewać mięsem formując kiełbaski.

  3. Parzenie:
    Do dużego garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować. Wyłączyć gaz i włożyć kiełbaski, parzyć pod przykryciem 5 minut. Tak parzyłam połowę kiełbasek.
    Drugą połowę parzyłam tak, żeby nie były surowe. Parzyłam 25 minut w temperaturze 80-85 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń