Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się święta, więc czas na białą kiełbasę. Najlepiej zrobić ja samemu, bo wiecie co jecie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2168
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3281
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1337
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2088
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2168
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3281
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1337
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2088
Składniki
Mięso podzielić na części tłuste i chude. Tłuste części zmielić na małych oczkach, a chude na dużych. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i majeranek roztarty w dłoniach. Wymieszać, wlać wodę i dość długo wyrabiać. Tak przygotowane mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Jelita namoczyć w chłodnej wodzie przez kilka godzin. Ja moczyłam 5 godzin. Tulejkę od maszynki nasmarować delikatnie olejem. Nałożyć jelito i nadziewać mięsem formując kiełbaski.
Parzenie: Do dużego garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować. Wyłączyć gaz i włożyć kiełbaski, parzyć pod przykryciem 5 minut. Tak parzyłam połowę kiełbasek. Drugą połowę parzyłam tak, żeby nie były surowe. Parzyłam 25 minut w temperaturze 80-85 stopni.