Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby zwyczajna biała kiełbasa, jednak w tym wydaniu staje się niezwykłym daniem. Pyszny sos na bazie masła, wina i rodzynek. Dodatkiem do kiełbasy jest sałata polana sosem winegret.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2234
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1330
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 496
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3494
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2234
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1330
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 496
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3494
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1128
Składniki
Zaczynamy od przygotowania kiełbasy. Do garnka wrzucić przyprawy. Cebulę obrać, naciąć na krzyż i wbić w nią goździki. Włożyć kiełbasę i zalać wodą. Gotować przez 40 minut.
Rodzynki namoczyć w winie przez ok 20 minut.
Przygotować sos. Masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę i przesmażyć. Dodać szklankę wody i rozprowadzić, tak żeby powstał aksamitny sos. Dodać rodzynki z winem i gotować przez ok 10 minut. Cukier przesmażyć na patelni, tak żeby powstał karmel. Uważać, żeby go nie spalić. Rozprowadzić ok 3 łyżkami wywaru. Dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać.
Sałatę umyć, dokładnie osuszyć, porwać na kawałki i wrzucić do miski. Przygotować sos. Do miski dodać po kolei: przeciśnięty ząbek czosnku, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać rózgą. Ciągle mieszając dodawać cienkim strumieniem olej, tak żeby sos miał kremową konsystencję. Sałatę polać sosem.
Dla podkręcenia smaku kiełbasę można podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni. Podawać polaną sosem wraz z sałatą z sosem winegret. Do potrawy idealnie pasują frytki z piekarnika. Smacznego! :)