Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 1997

Dodano:

Odsłon: 8527

Jak Wielkanoc to koniecznie na stole musi się znaleźć biała kiełbasa. Tym razem pieczona w marynacie piwnej.

Składniki

  • 5 białych kiełbas
  • 4 średnie cebule
  • jasne piwo 500 ml
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • smalec do wysmarowania naczynia
  • majeranek, sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zalewy: do naczynia wlać piwo, dodać musztardę, miód i przyprawy. Wszystko razem wymieszać.

  2. Kiełbasy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. Naczynie zabezpieczyć folią kuchenną. Wstawić w marynacie na kilka godzin do lodówki

  3. Cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni, aż się zeszklą.

  4. Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, ułożyć na dnie podsmażoną cebulę.

  5. Na cebuli układać kiełbasę, zawijając ją w "ślimaka" ( jeśli mamy okrągłą formę ). Kiełbasy zalać marynatą do połowy wysokości.

  6. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni stopni na funkcji "grill".

  7. Piec ok 60-80 minut do ładnego zrumienienia.

  8. Podawać na ciepło z dodatkiem chleba, musztardy i chrzanu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń